Konfaträff tema ondska (Ozzy)

Nu känns det som att höstmörkret börjar lägga sig över Lund och vad passar då bättre att diskutera än ondska? Nåja, kanske lite godhet också! Ämnet för dagen kretsade alltså kring godhet och ondska i världen, och framförallt att diskutera vad som är gott och ont för oss.

Ska man prata om ondska och anknyta till kristendomen blir det svårt att inte nämna djävulen som en central del. Ozzy gruppen hade många olika tankar kring vad djävulen kan vara. Alla var i princip överens om att det första man tänkte på var en röd gubbe med horn men när man såg förbi den mentala bilden dök det upp lite olika tankar. Vissa tyckte att djävulen (förutsatt att han skulle existera) i så fall skulle vara den ultimata definitionen av ondska, en slags absolut ondhet.

Till sin hjälp fick konfirmanderna lyssna på ett par låtar som kretsar kring djävulen, The Cult med låten King Contrary Man och Iron Maiden med Noumber of the Beast. Konfirmanderna fick även läsa ett stycke ur uppenbarelseboken samt se ett filmklipp ur filmen Hannibal, som för övrigt fick både konfirmander och ledare att hoppa till.

Senare under passet fick konfirmanderna tillsammans med ledare i smågrupper diskutera om det fanns någon person som de ansåg var helt ond och en som var helt god. Många olika namn dök upp, som ren ondska tänkte många t.ex. Stalin, Fritzl och Kim Jong Il. Att komma på helt igenom goda människor var tyvärr svårare men man föreslog bl.a. Astrid Lindgren och Di leva.

Som avslut på diskussionerna fick konfirmander och ledare rannsaka sig själva och skriva en god och en ond handling som de utfört under dagen.

Sen avslutades dagen med andakt tillsammans. Där spelades Max Romeos låt Chase the devil.

På lördag blir det kanotpaddling. Trots att vissa konfirmander är lite oroliga för att trilla i vattnet är vi ändå positiva. Förhoppningsvis blir det en riktigt kul dag och en häftig upplevelse att pilgrimsvandra med en kanot!
Tills dess så ta hand om er!