Tema identitet (Ozzy och Duffy)

Idag samlades hela den stora gruppen på cirka 40 konfirmander för första gången tillsammans. Ozzy och Duffy jobbade gemensamt och temat för dagen var identitet. Eftermiddagen inledes med att alla fick se slutscenerna från filmen The Breakfeast Club. I filmen presenteras flera olika ”stilar” eller typer av människor. Konfirmanderna fick efter att ha sett klippet diskutera i grupper vilka stilar som är typiska idag och sammanställde sedan en lista. Det blev en väldigt lång lista på stilar och levnadssätt, allt från Emo och Gothare till stekare och snobb kom med på listan. Efter detta fick konfirmander och ledare fortsätta diskutera i smågrupper men nu handlade det om att försöka se bortom dessa uppenbara stilar och tänka över vad som döljer sig bakom.

Många resonerade kring att stilar kanske snarare handlade om det yttre och inte alls alltid stämmer överens med vilka personer vi egentligen är. En del trodde även att stilar kunde ha med osäkerhet att göra, att försöka dölja den man egentligen är p.g.a. t.ex. blyghet och rädsla.

Efter att ha funderat ett tag gick vi vidare med dagen och konfirmanderna delades in fyra grupper som fick vandra runt i huset till olika stationer. Alla dessa stationer var på något sätt förankrade till identitets temat, både på ett personligt och gemensamt plan.
Bl.a. Fick konfirmanderna chansen att skriva brev till sig själva som de skulle öppna på sin konfirmation och läsa för sig själva. I dessa brev fick de skriva ner vilka förväntningar de hade på konfirmandtiden. Om de skulle vara si eller så, bu eller bä. På en annan station fick de varsit stort papper att spraya med graffiti på. På dessa tavlor skulle de gestalta olika känslor och egenskaper som sedan tillsammans blev en stor bild (blev bättre än det kanske låter)

Som slut på dagen firade som vanligt alla konfirmander och ledare en gudstjänst tillsammans. Under gudstjänsten lyssnade vi på låter Come As You Are med Nirvana och ledarna delade med sig om några tankar kring låten. Ledarna Olof och Viktor spelade även livemusik som avslutning.

Nästa träff (söndag) ska vi fira mässa tillsammans i Domkyrkan och efter det blir det liberiet. Det blir en eftermiddag/kväll med bra musik, goda mackor, bön och gemenskap.

Till dess, ha det riktigt bra!

P.S.

För att få en känsla av klippen och musiken vi lyssnade och såg på:

Slutscenen i Breakfeast club kan ni hitta här

Låten Come As You Are med Nirvana kan ni lyssna på här

D.S.

/Patrik