Konfirmanderna gör ALLT för att utrota hungern

I förra veckan inleddes årets fasta i Svenska kyrkan, en tid då en hel del av oss skänker en extra slant till behövande runt om i världen. Detta tycker vi i Lunds Domkyrkoförsamling är så pass viktigt att dagens pass helt ägnades åt den brännande frågan: ”fattigdom och hunger”, samt vad vi tillsammans kan göra för att utrota den.

Vi inledde med att låta konfirmanderna bli utsatta för en slags fattig-rik övning. Hela höst- och vårkonfirmandgänget var med den här veckan och en majoritet av konfirmanderna fick sätta sig på golvet när de kom in på St. Mikael och med endast lite saft och knäckebröd att fika på, det blev det till en början en del sura miner. Detta blev än värre när sedan endast ett fåtal av konfirmanderna fick lyxen att sitta vid ett bord fyllt med sötsaker och läsk. Kontrasterna blev stora när en majoritet av gruppen satt på golvet och knapra på knäckebröd medan ett fåtal fick sitta bekvämt och äta godis.

Konfirmanderna förstod såklart snart att det lilla rollspel de var med och agerade i kunde appliceras på den riktiga världen och i mångt och mycket påminde om de orättvisor som vi idag ser i världen, där vi själva lever i ett överflöd samtidigt som våra medmänniskor lever utan mat för dagen. Varje dag dör 16 000 barn och ungdomar pga. svält och med den påminnelsen fick konfirmanderna raskt marschera över till domkyrkan, här väntade 20st bössor som konfirmanderna gemensamt skulle ta med ut på Lunds gator och se till att bli fyllda med pengar till kyrkans internationella arbete. De fick sprida ut sig två och två över hela centrala lund och be Lundabor att skänka en slant för en bättre framtid.

Pengarna som konfirmanderna samlade ihop gick alltså direkt till Svenska kyrkans ”utrota hungern” kampanj. Konfirmanderna slet hårt och lyckades samla ihop riktigt bra med pengar från godhjärtade personer i Lund, det totala resultatet hoppas vi få veta tills nästa vecka.

För att avsluta dagen återvände vi till St. Mikael, hade lite lekstund och en gudstjänst där Hjalmar och Julia predikade för oss. Fredrik och Rickard höll även ett kort tal om vilken viktig handling de gjort för världens svältande, förhoppningsvis så förstod även alla våra konfirmander att de faktiskt kan göra skillnad åt det bättre för mänskligheten.

På söndag är det en heldag för alla Lunds konfirmander, där vi tillsammans kommer fira mässa och ha olika aktiviteter med resten av Lunds församlingar. Vi hoppas på en riktigt trevlig dag!
Ha det bra i livet till dess!

/Patrik K