Änglar, finns dom?

Den 6-12 februari visas filminstallationen Änglaskåpet av Carl Henrik Svenstedt och Jan Cardell i Sjuarmade ljusstakens kapell i Domkyrkan. Skåpet öppnas den 6 februari klockan 18.30. Välkommen!

I en liten bergsby i Ligurien ovanför den italienska Rivieran kom filmaren Carl Henrik Svenstedt i kontakt med fenomenet med änglastämman, la parte dell’angelo. Carl Henrik Svenstedt blev intresserad, samlade ett filmteam och gjorde sig beredd att filma historien om änglasången.

Så här berättar han:
”Väl på plats i byn skakade alla på huvudet och ingen ville berätta. Alldeles innan vi slokörade skulle dra hem igen kom en ung schweizisk olivodlare och meddelade att han hade en kontakt. Mannen var 83 år och sjöng i kyrkokören. Vi kunde ses i kyrkan dan därpå. Tre ståtliga gamla olivodlare kom. Vid begravningar, berättade de, sjöngs den gamla milanesiska Missa dei Defunti bakom altarskranket och då kunde det hända saker nere i kyrkan. De sjöng, vi filmade. När de kom till Miserere svarade en mörk stämma uppifrån valven. Min väninna i en av bänkarna brast i gråt.

Ellipsen är svindlande vacker. De gamla männen där i kyrkan sjunger ju ner sin kumpan i graven. Ängeln svarar med att sjunga upp honom igen – och så är Återuppståndelsens cirkel sluten: Vita-Mors-Resurrectio!

Just en gammal olivodlare låg och dog i huset intill de dagarna vi arbetade med filmen. Jag lät honom återuppstå som berättare, med Erland Josephsons röst, för att ge perspektiv och hålla en dialektisk spänning till prästen i filmen. För att skapa den undflyende upplevelsen av vad som trots allt vore tänkbart.”

Väl hemma bad Svenstedt sin vän Jan Cardell, skulptör i Malmö, att bygga en triptyk i folklig stil men med ett högteknologiskt innehåll för att kunna visa filmen. Mittskärmen framställer huvudberättelsen. Sidoskåpen fylls av dialog kring änglarnas väsen och änglastämmans akustiska beskaffenhet. Här ger Martin Lind en teologisk syn på änglarnas väsen och uppdrag. Lena Larsén från Kulturen svarar med en folklig uppfattning om änglar. Lars Dencik berättar om Walter Benjamin och Paul Klees Angelus Novus, Gösta Petersen ger prov på övertonssång och så vidare i tio scener.

Program
Angelus – Budbärare
Skåpet öppnas måndagen den 6 februari 18.30. Medverkande: Carl Henrik Svenstedt, filmare, Lena Larsén, etnolog med änglaintresse och Gösta Petersen tillsammans med sånggruppen Volare.

Att leka och sjunga med änglar och helgon och ana Guds paradis

Kvällsmässa med änglatema den 8 februari 18.30. Janåke Larson,  organist, Lena Larsén, etnolog, Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan.

Änglar – finns dom?

Söndagskväll den 12 februari 19.00. Medverkande: Martin Lind, biskop emeritus, Gösta Petersen tillsammans med sånggruppen Volare, Eva Månsson Carleheden, studentpräst och Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan. Filmen visas dagligen under utställningsperioden med undantag för gudstjänster och visningar.