Ny världsmusik skapas för Domkyrkan

Sommarens kyrkospel innehåller helt nyskriven musik, inspirerad av texter från fem kontinenter.

Musikerna Jens Ulvsand och Inge Petersson Lindbäck har skapat kompositioner som har sin utgångspunkt i en text eller dikt eller från Afrika, Asien, Europa, Amerika eller Oceanien. Årets kyrkospel baserar sig inte på en berättelse, utan liknar mer en konsert och har titeln Fem kontinenter – en liturgisk musikhändelse.

Stommen i föreställningen är samarbetet mellan Jens Ulvsand, Inge Petersson Lindbäck, vokalgruppen Andetag som består av Helen Melin, Diana Nunez, Lena Jungmark och Inger Ohlén Reingold samt skådespelaren Anette Lindbäck och prästen Josefin G Andersson, som är spelets liturg.
– Vi är väldigt sammansvetsade och det har skapats en bandkänsla mellan oss i gruppen. När Inge och jag skapar kyrkospelsmusik delar vi upp kompositionerna mellan oss. Vi har jobbat ihop länge och musiken blir till i en levande process mellan oss och de andra i ensemblen, säger Jens Ulvsand.

Varifrån kommer musiken? Den frågan lär Ingemar Bergman ha ställt en gång. När Jens ska komponera avsätter han dagar i almanackan, som till vilket jobb som helst. Sedan sätter han sig i studion och spelar, byter kanske instrument, går en runda runt huset och så – i ett visst läge – händer något speciellt. Ett par ackord i följd eller ljudet av ett instrument, får det att klicka till och Jens känner ett behov av att fortsätta.

Kyrkospelets musik skrivs direkt för Domkyrkans rum,  som ger spännande effekter för röster och instrument.
– Jag har varit så mycket i Domkyrkan att det känns som en relation. När jag ska skapa musik målar jag en bild av alla människor som har varit därinne och av alla känslor, suckar, böner och välsignelser som har uttalats därinne.

Jens, som förutom kyrkospelsmusik både spelar och utbildar i folkmusik- och jazz, har intresserat sig för ursprungliga musikinstrument.
– Det obegripliga med musik är att vi hör en ljudslinga och vi berörs! Även om musiken låter olika i olika delar av världen, så är den uppbyggt av samma naturtonspråk över hela planeten, beroende på vår atmosfär. Något annat som är ursprungligt för människan är rytmen. Kanske härstammar den ur våra hjärtslag. Jag har läst om en grupp nomader i Namibia som lever som vi gjorde för 50 000 år sedan. Trots att de för ett liv på gränsen till vad vi människor klarar, så avsätter de en dag i veckan till att dansa och sjunga. Det verkar som om musiken är uråldrig hos människan och jag tror att den uppfyller ett behov av att kommunicera. Med andra människor, med livet och med Gud.


Fakta

Kompositörer:
 Jens Ulvsand och Inge Petersson Lindbäck
Skådespelare: Anette Lindbäck
Vokalgruppen Andetag: Helen Melin, Diana Nunez, Lena Jungmark och Inger Ohlen Reingold
Liturg: Josefin Gustavsson Andersson
Producent: Christel Molin

Välkommen till premiären den 12 augusti kl 19.00 i Lunds domkyrka!

Speltider sommaren 2012
14-15 augusti kl 12.00
16 augusti kl 12.00 och 18.30
19 augusti kl 19.00
21-22 augusti kl 12.00
23 augusti kl 12.00 och 18.30
7 september kl 21.00 (S:t Johannes kyrka i Malmö i samband med Världens Fest)
14 september kl 21.00
17-18 september kl 18.30