Inger och Anne visar vägen

I ett medeltida tegelhus bredvid Domkyrkan ligger Pilgrimsplats Liberiet. Här väntar Inger och Anne på att få berätta om pilgrimslivets frihet och enkelhet.

Är du sugen på att ge dig ut på vägarna i sommar? Om du besöker Pilgrimsplats Liberiet kan du få information, kartor och berättelser från pilgrimsvägarna runt om i Skåne och Blekinge. Anne Sjölin är student och sommarjobbare, Inger Nilsson är nybliven pensionär – och nybliven volontär. Tillsammans med andra pilgrimer finns de till hands i sommar.

– När jag slutade arbeta funderade jag på vad jag skulle kunna engagera mig istället. Orden långsamhet, tystnad och andlighet tilltalar mig mycket, de är några av pilgrimens nyckelord. Jag ville vara i närheten av Domkyrkan och den här otroligt vackra platsen.

På pilgrimsplats Liberiet går det också att ta en enkel fika. Vill du ha ett större urval av nybakade kakor, finns det i nya Domkyrkoforum på andra sidan Domkyrkoplatsen.

Anne är en erfaren vandrare och tycker att pilgrimsvandringar kan se mycket olika ut.
– Alla kan pilgrimsvandra, det behöver inte vara så stort. Du kan gå hemifrån och till Domkyrkan eller själv bestämma var du ska gå. Det som lockar mig är lugnet som infinner sig. Du lägger märke till saker och ting runt omkring dig, när du inte stressar förbi. Trots att du ibland går i tystnad, uppstår det en stark gemenskap i en grupp som vandrar tillsammans. Det blir en yttre och en inre vandring samtidigt.

Pilgrimsplats Liberiets öppettider
Onsdag-fredag: Bön i kryptan kl 9-9.15. Bibelsamtal på Pilgrimsplatsen direkt därefter fram till 9.50. Därefter öppet onsdagar till 18.oo, torsdagar till 12.00 och fredagar till 12.oo. Välkommen!

Läs mer om sommarens vandringar och om Pilgrimsvägen Skåne Blekinge.