Urpremiär för ljudkonstverket Ser du människa?

Stefan Klaverdal.

Ser du människa? är titeln på en ljudinstallation med rytmer och musik av tonsättaren Stefan Klaverdal. Den 10 oktober är det premiär i Domkyrkan.

Verket Ser du människa? utgår från texter av Olov Hartman, Arne H Lindgren,  profeten Hesekiel och Uppenbarelseboken. Skådespelarna Kerstin Andersson och Matthias Thorbjörnsson har läst in texterna och tonsättaren Stefan Klaverdal har utifrån detta skapat rytmer och musik. Vid invigningen den 10 oktober kl 18.00 läser Kerstin Andersson och Matthias Thorbjörnsson ur ljudverket. Samma kväll, 18.30, ingår verket i mässan som firas i kryptan.

Den 12 oktober blir det återigen läsning av Kerstin Andersson och Matthias Thorbjörnsson i ljudverket 21.00. Denna gång ingår läsningen i Nattkyrkans program.

Ser du människa? finns i kryptan till och med den 20 oktober.


Konstkväll med uruppförande

Under Konstkvällen den 20 oktober är Domkyrkan öppen från 17.00.
20.00 blir det läsning i ljudverket i Kryptan.
22.00 uruppförs Ser du människa? i sin mässform med kör, liveelektronik, skådespelare, ljudinstallation och mycket mer. Framförandet ingår i Lund Choral Festival. Kören som sjunger är Saxenborn Singers och dirigent är Joachim Saxenborn.

Ser du människa? bygger på material framvuxet ur projektet Text, Sound and Space där ljudkonstnär och tonsättare Stefan Klaverdal arbetat nära domkyrkokaplan Lena Sjöstrand i ett konstnärligt undersökande arbete kring var gränserna går mellan olika konstarter, mellan text, ljud, musik och rum, mellan samhälle och kyrka och mellan musiker och publik.
– Jag har alltid upplevt kyrkorummet som en plats där man finner ett lugn och en stillhet, och att rummet gör att man går in i ett annat tankemönster. Kyrkan är också för mig en plats där man får lov att tänka stora tankar kring livet, döden och tro, något som vi inte alltid har tid med annars, säger Stefan Klaverdal.