Äpplet, krönika av Anna Alebo

Det doftar alltid gott i Katedralen i Lund. Luften är mättad av bönedoft. Varje dag vandrar en strid ström av människor in till ljusbärarna för att be och tända ljus och luften fylls av en doft som är bland det bästa jag vet.

Sedan i onsdags har rummet berikats med ännu en doft – doften av äpplen som jag givetvis också älskar. En leverans på 750 kg kom från Kivik och placerades bakom predikstolen. Det har alltså varit ovanligt behagligt att vandra under valven i Domen de senaste dagarna.

Äpplena har stått där och väntat på bildkonstnär Emma Karp Lundström som varje år bygger den berömda äppletavlan i Kivik. Och nu har Emma skapat en tavla inne i Domkyrkan. Strax ovanför den stora trappan som leder upp i högkoret breder den vackra skapelsen ut sig från norr till söder denna fina Tacksägelsehelg.

Äppletavlan skymmer högaltarets tavla – den som skimrar av guld och berättar om himmelriket. Den skänktes av Fru Ide från Gladsax i slutet av 1300-talet. Det är lite fint att Emmas äpplealtartavla och Fru Ides himmelrikestavla står där tillsammans under några dagar som två berättelser av kvinnor från östra Skåne. Att det är 600 år av tid mellan berättelserna gör det inte precis mindre intressant.

Äpplet behöver faktiskt upprättelse och därför är det alldeles rätt att under en tid ha en tavla skapad av äpplen i hela stiftets kyrka. Det var inte alls ett äpple som Eva och Adam tog ett bett av i Edens lustgård. Gud hade visat runt dem i den underbara trädgården och berättat att de fick äta frukten från alla träden utom av trädet som stod mitt i lustgården och som var Kunskapens träd. Där fanns även Livets träd som han särskilt rekommenderade. Men Eva och Adam nöjde sig inte med att äta från Livets träd utan började även knapra på frukten från det förbjudna trädet fast de visste att det skulle leda till döden. Och därför fick de lämna lustgården och leva som dödliga.

Även om det alltså bara står att det var en frukt som människan åt av så har man genom århundradena felaktigt anklagat det stackars äpplet för att ha lett mänskligheten bort från paradiset. Därför behöver äpplet upprättelse vilket det får denna vecka i Domen i Lund.

Däremot är kunskapsstaden Lund lite illa ute för det var ju i själva verket en frukt från Kunskapens träd som lockade människan bort från Gud.  Jag tror jag ska påminna om detta i min predikan för det är klart att äppleodlardottern från Österlen ska predika denna dag då äpplet intar Domkyrkan.

Vad föreställer då Emmas äppletavla? Jo – tre träd! De tre korsen på Golgata har fått liv och förvandlats till träd. Livets träd! Och givetvis är det äppleträd…

Anna Alebo, pilgrimspräst