Kom och vandra för och med de glömda

Kom och invig pilgrimsskylten vid S:t Lars kyrkogård på söndag den 25/11 kl 9 och vandra tillsammans med oss 5 km till Domkyrkan där vi firar domssöndagsmässa kl 11.

Så här står det på den nyuppsatta skylten:

Människovärde
Mentalsjukhuset i Lund fick sitt namn efter Domkyrkans skyddshelgon Laurentius, eller S:t Lars. Han var diakon i Rom på 200-talet och hade ansvar för församlingens pengar.
När kejsaren ville se kyrkans skatter anade S:t Lars oråd och delade genast ut allt till de fattiga. När S:t Lars sedan gick till kejsaren tog han med sig de fattiga i församlingen, pekade på dem och sa till honom: Här är kyrkans skatter. Kejsaren straffade Lars för hans olydnad genom att grilla honom till döds på ett halster över öppen eld. Ända in i döden hävdade S:t Lars människans värde och helighet.
S:t Lars kyrkogård bär en mörk historia. Här begravdes patienterna från mentalsjukhuset ända fram till 1951 eftersom de inte var önskade på stadens kyrkogårdar. Här kan den lyhörde höra de namnlösa vännerna ropa till oss och drabbas av den helige Laurentius uppmaning att se de osedda och älska de oönskade.