Pilgrimsvandring, profeter och bön – en komplott av det goda i livet

Hej på er och vi ursäktar om en dålig uppdatering. Allt bra med er? Jag mår bra, tackar som frågar! Jag hoppas att ni har haft det bra sedan vi sist hördes av. Vi har alla fall haft det riktigt bra!

I slutet av januari fick konfirmanderna chansen att känna sig som riktiga pilgrimsvandrare när vi gick från Dalby kyrka till Lunds domkyrka under en dag. Denna dag var vi många pilgrimer; totalt 75 stycken! Cirka 60 konfirmander från både sommargruppen och höst/vår-gruppen samt ledare.
Under vandringen fick vi lyssna på inspirerande tal om olika personer, förebilder, som har gjort viktiga och bra gärningar i livet. Vi diskuterar under vandringens gång hur varje individ kan påverka på olika sätt och förbättra situationen för oss som lever i dagens samhälle. Det är jättebra att höra olika personers syner på en situation, och höra diskussionen om hur man ska förbättra situationen.
Trots att det var en ovanligt kall dag tog vi oss hela vägen till Lund med ett leende på allas läppar.

På tisdagsträffarna efter pilgrimsvandringen diskuterade vi vidare på ämnet förebilder, och vi började spåna på vad en profet är. Vad är en profet för dig? Finns det profeter idag? Vilka då? Vad svarar du på dessa frågor som konfirmanderna fick klura på?

Böner är väldigt vanligt i vår vardag. Vi väljer att be av olika anledningar, och alla individuella anledningar är fungerande! Jag ber ofta i de stunder då det känns tungt, när jag söker styrka och stöd som jag kan finna bland högre makter. Samtidigt, ber jag även för att tacka för det fina livet jag har fått, för alla de fina människor som jag får dela detta fantastiska liv med.
Vi ber av olika anledningar och har även olika sätt att be. Det finns många olika hjälpmedel till bön, men vilka är dem? Och hur ska de användas? Detta diskuterades på träffen och konfirmanderna fick gå runt på olika stationer och se olika hjälpmedel till bön. De fick göra egna frälsarkransar. De är armband med fyra stenar som var och en har en egen betydelse – Gud, tack, hjälp och förlåtelse.
Andra hjälpmedel är genom att tända ljus eller att ha en bild, en ikon, att be till. Konfirmanderna fick göra egna ikoner som förhoppningsvis hjälper dem nu vid bön.

Konfirmationstiden är en fantastisk tid. Jag fick delta i upplevelser som jag aldrig tidigare har gjort, saker som jag aldrig hade tänkt på att göra innan. Livsförändrande eller ej, det är upp till dig att upptäcka. Min konfirmationstid förändrade mitt liv och det var utan tvekan jag stannade kvar för att få andra nya konfirmander att ha en lika bra konfirmationstid som jag hade. Våga ta chansen, en chans som kan förändra dig och ditt sätt att se saker och ting.

Ha det så bra så hörs vi nästa gång, då jag berättar mer om vårt äventyr!

// Therése Bergbom, ledare i de 24 äventyren

Är du eller någon du känner sugen på att delta i detta fantastiska äventyr och ska börja årskurs åtta i år? Anmäl dig nu till 2014 års konfirmandsgrupper som nu har blivit tre stycken! Men skynda dig, för att platserna går undan! Du finner mer information om dessa här på Lunds domkyrkas hemsida.