Clownen och evangeliet

Clownen Viveka/Viveka Olofsson, är professionellt verksam clown, bland annat som sjukhusclown och kyrkoclown. Den 3 mars möter du henne i Söndagskväll i kryptan.

I en värld som gör ständiga framsteg i omänsklighet, vill clownen påminna oss om vilka vi egentligen är. Clown, Clod, betyder på engelska jordklump, bondtölp, det vill säga ett nedvärderande ord på en människa. Jämför 1 Mosebok 2:7, där Gud beskrivs ha skapat människan genom att blåsa liv i en bit jord.

Så vi är egentligen alla clowner/kloddar som snubblar oss fram genom livet mer eller mindre lyckat. Ett clownnummer slutar aldrig med fall/misslyckande/död. Det slutar alltid med upprättelse/pånyttfödelse/liv. Jämför vad som händer långfredag-påskdag i passionshistorien.

Gud älskar varje liten clod. Trots allt! Det är det som är evangeliet, det glada budskapet! Och det är vår uppgift att  vårda denna gåva, fira denna känsla av komiskt hopp och demonstrera den för världen.  Det är tänkbart att den kan försvinna och där skratt och hopp försvunnit har människan upphört att vara människa.
ur Dårarnas Fest av Harvey Cox

Clownen Viveka/Viveka Olofsson har arbetat som clown i över 30 år. Med sin kristna bakgrund och sin ekumeniskt gränsöverskridande livsinställning har hon tolkat evangeliet  på sitt speciella sätt i olika sammanhang lika länge.  Hennes uttryck är oftast ordlöst/mimiskt och skapas i nära samarbete med musiker. Den här gången blir det med Stefan Ekblad på flöjt.

Söndagskväll i kryptan är en nattvardsgudstjänst i Lunds domkyrka som firas under terminstid, höst och vår. Tid: kl 19.00. Välkommen!