Anna får feber när hon sjunger


Det är hemskt och samtidigt underbart att sjunga inför en massa människor, tycker Anna Tumwebaze. Hennes temperatur går faktiskt upp flera grader av ren nervositet.

Men i söndags sjöng hon för en fullsatt Domkyrka under sin konfirmation och det gick bra!
– När jag sedan sjunger glömmer jag allt annat, nervositeten försvinner. Jag känner bara att jag sjunger. Men framträda på skolavslutningen, det vågar jag inte, säger Anna.

Anna har varit konfirmand i Domkyrkan under ett år. Nu är det slut. Men Anna kan inte sluta, hon går in som ledare för de nya konfirmanderna. Det blir en familjeaffär.
– Min storasyster har varit konfirmandledare för mig och hon ska fortsätta. Om två år kommer lillsyrran. Hon har inget val, utan måste konfirmeras här, skrattar Anna.

Själv har Anna alltid vetat säkert att hon ville konfirmeras, frågan var bara var. Storasyster berättade att i Domkyrkan fick man lyssna på musik och inte bara plugga. Dessutom är syrran också en bästa vän. Annas stora intresse är musik. Förutom att sjunga själv lyssnar hon mycket på olika genrer, prenumererar på Youtube channels och ser på X Factor US, UK och Sverige. Hon tar fram sin mobil och spelar upp sina favoriter just nu.
– Jag byter stil från dag till dag, lite utifrån vilken musik jag lyssnar på och hur jag känner mig.

Just nu gör Anna också sin prao i två veckor i Domkyrkoförsamlingen.
– Det är så mysigt här. Jag har varit inne i Domkyrkan och hjälpt till att byta ljus på pelarna i kryptan, provat prästkläder och gått på guidad tur. Sedan har jag bakat kakor till Domkyrkoforums café,  följt med prästen Fredrik till dans- och musikalgymnasiet för att berätta om kristen tro och hjälpt honom att köpa en prästskjorta i en ny kvalitet; polyester-bomull, säger Anna.