Ett klockspel kommer till Domkyrkan

I många städer i Europa finns klockspel i kyrktorn eller stadshus. Nu är det dags för Lund att bli del av denna tradition.

Lunds domkyrka får under hösten ett klockspel bestående av tjugosex klockor. Spelet ska få sin plats i norra tornet. Klockorna hängs i en speciell ställning i ett av tornrummen. Vid stora orgelns spelbord placeras ytterligare ett spelbord. Därifrån kan musikerna spela även på klockorna som kommer att kunna ljuda såväl inne i kyrkan som ut över staden.

Den 8 och 9 oktober tas ställning och klockor in i tornet med hjälp av en kranbil på Domkyrkans norra sida. Klockspelet kommer sedan att sättas upp och invigs under hösten 2013.

–    Vi önskar oss några vackra och lugna höstdagar. Det behövs för att arbetet ska kunna utföras, det blir spännande. Vi är mycket glada och förväntansfulla inför klockspelet. Det kommer att ge nya musikaliska möjligheter i gudstjänster och konserter och markera särskilda tider och dagar genom de melodier som kan klinga utöver Lund, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Klockorna är levererade från M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad. JP Hagmans svets & bygg har gjort ställningen och hela projektet har möjliggjorts genom ett generöst bidrag från Sparbanksstiftelsen Öresund.

För mer information
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se