Silverkors stulet och återfunnet

Under torsdagseftermiddagen stals ett kors tillverkat av ädelsmeden Magnus G:son Liedholm i Domkyrkan. Trots att korset var fastlåst i en vägg kunde gärningsmannen få med sig korset. UPPDATERING: enligt flera medier har korset återfunnits hos en pantbank i Malmö. Vi återkommer med mer information.

– Vi är många som är både arga och ledsna över att korset har stulits i Domkyrkans dopkapell mitt ibland sportlovslediga barn och vuxna besökare säger domprost Kerstin Hesslefors Persson.

Stölden, som sannolikt skedde under eftermiddagen, upptäcktes av Domkyrkans personal ca kl. 15.30 och polisen larmades omedelbart. Korset, som var fastlåst i väggen bakom altaret i Dopkapellet, användes ofta som processionskors i Domkyrkans gudstjänstliv. Under seneftermiddagen och kvällen har polisen genomfört en brottsplatsundersökning.

Att Domkyrkan är öppen och tillgänglig för besökare är viktigt. Trots att Domkyrkan är ständigt bemannad, och att många besökare rör sig i kyrkorummet, har denna stöld kunnat äga rum.
– Vi ser över säkerheten ytterligare men värnar samtidigt om kyrkans öppenhet berättar Kerstin Hesslefors Persson.

Silverkorset är tillverkat av den skånske ädelsmeden Magnus G:son Liedholm och skänktes till Domkyrkan år 2003 av en donator som önskade vara anonym. Tillverkningskostnaden uppgick till ca 100 000 kronor.

Presskontakter hänvisas till domprost Kerstin Hesslefors Persson, 046-35 87 40 (kopplad till mobil). Foto för fri publicering i hög upplösning (samma foto som ovan) kan erhållas efter kontakt med Rickard Bonnevier, 046-35 87 41.