En liten nyårsbetraktelse: Jesus var också flykting

Ingen människa är illegal, det är namnet på ett nätverk som hjälper gömda flyktingar i Sverige. Häromdagen stod jag och fingrade på en av deras egenhändigt tryckta T-shirts med en bild som visade konturerna av två vuxna som springer med ett barn i handen, vars lilla kropp lyfts från marken i brådska.

Kanske bär du som läser på en sådan upplevelse, att ha tvingats fly som barn. Kanske har du fått fly med ett barn eller bara hört det berättas av dina vänner eller i media. Själv bär jag många vänners berättelser nära mitt hjärta, människor som har trotsat död och förföljelse, lämnat allt och fått fly hals över huvud. Därför är det nåt med den där bilden av barnet som lyfts från marken som berör någonting djupt i inuti mig…

Det är juletid i Sverige 2014 och bortom allt prat om klämdagar, skollov, presentinköp och julmiddagar, finns en berättelse om ett barn som föds i rakt in i ett rättslöst sammanhang. Jesus föddes av en ung fattig kvinna, i ett ockuperat land, med ett dödshot hängande över sitt lilla barnaliv. Efter födseln i stallet fick familjen fly till Egypten, kanske är det därför jag ser Jesus i bilden av barnet som dras med i släptåg. Mitt in i denna berättelse vill jag ställa mig som en mänsklig sköld och värna det lilla Jesusbarnet.

Men berättelsen är redan berättad.

Det vi har är nuet.

Så mitt in i vår verklighet vill jag ropa: Ingen människa är illegal!

Text Lisa Vinsander, studentpräst
Foto Kristina Strand Larsson