Gud 07.07: Simplify

Man vet aldrig vad man minns. Såg -89 ett foto på Axl Rose, sångare i Guns N´rorses, iförd en t-shirt med gruppen Junkyard. Har inte sett bilden sedan dess, men när Spotify kom var Junkyard en av de första grupper jag letade upp.

Inför mina ord här, var de första tankarna en låtrad från deras ”Simple man”. En slags tankens trestegsraket.”Lord, I’m a simple man, ain’t too much I need. Well, I ain’t askin for all of your love. Give me what you can and set me free.” Var landar detta hos oss som längtar efter vår och har fullt upp med vardagens bestyr, vi som längtar efter att äta tårta i vårsolen?

Handen på kaffekoppen, eller snarare ärligheten, vem vill inte vara en jordnära människa med enkla behov? Det är lätt att vilja svara med uppriktig fromhet att vi inte behöver mycket mer än det vanliga jordiska, kläder på kroppen och relationer som ger kraft. Men det är inte alltid sant. Ofta är jeans inte bara jeans, det ska vara en viss sort, rätt tvätt, exakt färg. Det gäller så mycket, en bok är inte bara en bok, en möbel är inte bara en möbel, en tro är inte bara en tro, en relation är inte bara… Vi kan vara hur krävande som helst. Så är det att vara människa, varken rätt eller fel, tror jag…

Kanske är allt så här? Inget är enbart bara, det finns alltid mycket mer än vad första anblicken ger. Livet är och får vara mer. Det får vara paradoxalt och inte alltid vare sig glamoröst eller fläckfritt. Kan inte låta bli att tänka på Jesus som är just inte bara en människa, utan mycket mer. Jesus får vardagsparadoxerna att verka enkla. Trots allt, människa och Gud, hur hisnande är inte det? Men båda behövs, det ena behöver det andra. Så är det med Jesus, så är det med oss. Vi ska aldrig gömma undan livets olika falsetter, de behöver varandra, annars kan livet aldrig bli komplett.

Till dig som letat dina ögon hit, vifta inte bort vårflugan från din tårtbit, låt den sitta kvar tills det är din tur att smaska. Du kan äta tårtan och ha den kvar. Livet är inte logiskt. Motsatser kan leva sida vid sida. Det ena tar inte ut det andra. Simplify! Som det heter. Simplify.

Text Fredrik Beverhjelm
Foto Kristina Strand Larsson