Gyllene fläta hänger från Domkyrkans torn

Går du ner i Domkyrkans krypta möts du av en kör av hjärtslag. Från södra tornet hänger en lång fläta. I konstnären Maja Spasovas utställningar Att vara ett hjärta och Den gyllene flätan där andlighet, fantasi och humor möts.

Under några sommardagar spelade Maja Spasova in hjärtljud från lundabor och besökare. Av dessa har hon komponerat ett ljudverk, en mäktig hjärtkör som ljuder i kryptan. Hjärtljuden är en del av utställningen Att vara ett hjärta som också består av textila installationer.

Den gyllene flätan består av en lång blond fläta som hänger ner från Domkyrkans södra torn.
– Flätan berättar om relationen mellan himmel och jord, mellan Gud och människa. Som en överraskande Jakobs stege finns flätan där och påminner om förbindelsen med Gud, om kärleken som är en välsignelse från ovan, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan.

Invigning av utställningarna sker den 19 september 2015 kl 10.30 direkt i anslutning till lördagskonserten som börjar 10.00. Konstnären Maja Spasova och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand medverkar. Att vara ett hjärta och Den gyllene flätan visas den 19 september till den 17 oktober.

Maja Spasova har fått stöd till sitt projekt av Kultur och Fritid i Lund och Region Skåne.

För mer information
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se