Gud 07.07: Fika med Gud

Som konfirmandledare får man ofta utmaningen att försöka förklara Gud på ett sätt som ungdomarna har lättare att relatera till. Något av det svåraste att försöka förklara är nattvarden. Ser man det från ett helt icke-religiöst perspektiv ser det ut som att man doppar ett rätt torrt kex i lite druvjuice och kallar det kött och blod, vilket ju låter lite bisarrt när man överförenklar det på det sättet. Det bästa sättet att förklara nattvarden, i vart fall i mitt tycke, är att titta på själva ordet ”nattvard.” För många kan ordet kännas lite gammaldags och främmande, men i mer vardagligt språk betyder det bokstavligen kvällsmat.

Kvällsmat är ett lättare ord att utgå från när man ska förklara vad som händer vid nattvarden. För när man äter tillsammans med någon annan är det precis som att man släpper lite på sina barriärer, som att man vågar öppna sig även för främlingar. Det är nattvarden i ett nötskal för mig; ett sätt att riva murar och komma närmare Gud.

I konfirmationsarbetet gör vi detta till en praktisk övning. Där har vi först picknick tillsammans, där vi mest sitter och snackar skit, för att sedan se om ungdomarna tyckte att något hände under tiden vi fikade. Alltid är man rörande överens om att det kändes som att alla blev mer avslappnade och kom närmare varandra. Genom denna övning förstår många att nattvarden inte behöver vara så gammaldags och främmande; det är ju bara att man tar en fika med Gud!

Text: Olof Månsson
Foto: Kristina Strand Larsson