Gud 07.07: En gemenskap som går bortom döden

”There was a time, when we all sang the song of death. But now our bodies resonate. Our living souls reverberate. The music of eternal light.”
– Becoming the Archetype

Ett nytt år, nya möjligheter. Även om vintern i all sin skönhet fortfarande håller om oss märks det att dagarna blir längre och längre. Det märks att våren är på väg, även om det fortfarande är vinter i en och en halv månad till enligt vår indelning av året.Inledningstexten ovan är metalbandet Becoming the Archetypes introduktionslåt till skivan Celestial Completion. Översatt till svenska: himmelsk eller astronomisk fulländning. Till viss del skulle man kunna påstå att hela skivan framträder i denna första sång. Från mörker till ljus, från död till liv, från fallen till upprättad. Simul iustus et peccator – samtidigt rättfärdig och syndare.

På grund av Kristus har vi alla lyxen att vara i gemenskap med Gud och att gå från liv till död till liv. Ett slags ett och ett halvt jordiskt kretslopp. Vad som finns bortom altartavlan, oändlighetens vägg, har jag ingen aning om. Hur skulle jag kunna ha det? Men jag tror, med bibelns sista mening i bakhuvudet, på en gemenskap med Gud som går bortom döden till livet med honom, som är själva livskraften själv. Ty bibels sista mening lyder ”Nåd från herren Jesus åt alla”.

Text: Henrik Koverberg, prästkandidat och teologistuderande
Foto: Kristina Strand Larsson