Gud 07.07: Att lita på Gud

Att lita på Gud känns för mig som det mest självklara samtidigt som det ändå inte är självklart. Jag vill ju alltid lita på Gud! Men när hemska saker händer är det lätt att ifrågasätta och tänka; varför just jag? Varför händer detta hemska mig?

Jag har funderat mycket på detta genom livet och en dag hade jag en konversation med en kvinna som sa till mig att Gud är inte den som sänder ont eller smärta. Gud är den som finns med när smärtan är så pass påtaglig. Hon frågade mig om vad vi har att förtrösta oss med i svåra stunder om vi vänder oss bort från Gud? Och hon sa slutligen att trots att vi vänder oss bort från Gud, vänder sig Gud aldrig bort från oss.

Detta förtroende har för mig allt att göra med påsken. Tänk på det förtroende som Jesus la hos Gud när han red in i Jerusalem och mot sin död. En av de saker som friska människor fruktar mest, det är att dö. Jesus red på en åsna mot sin död och han visste att den skulle komma. En död som han fruktade men ändå inte flydde. Mitt i denna rädsla och vetskapen om att han skulle bli förrådd instiftar Jesus det nya förbundet genom sin kropp och sitt blod. Jesus låter sig sedan tillfångatas, kidnappas och dödas utan att försöka säga emot. Paniken och rädslan tog inte över för i den sista tiden och ända in i döden la han sin förtröstan hos Gud. Och i sin tillit till Gud kunde Jesus utföra alla dessa handlingar av kärlek trots sin egen rädsla.

Du ska älska herren din Gud med hela ditt hjärta och hela din själ och hela ditt förstånd (Matt 22:37)

Det är precis vad Jesus gjorde. Jesus älskade Gud och valde att lita på Gud för han visste att snart skulle något fantastiskt komma, snart kommer räddningen.

& när paniken bryter ut
ler du svagt
och viskar till mig
Du är värd att dö för

Gud är värd att ha ett fullt förtroende till, men också att ha sin förtröstan till. Gud är vill vara med oss och i lidandet är ingen ensam. Gud visar genom Jesus att kärleken är större än rädslan, ja till och med större än döden. Gud visar genom Jesus att efter lidandet kommer något fantastiskt.

Utdrag ur låten 747 av Kent.

Text: Mathilda Magnusson, prästkandidat och ledare i 24 äventyren

Foto: Kristina Strand Larsson