Augustine Collective: ”Special Spatial Relation”

Dansens dag firas på Domkyrkoplatsen

Den 23 april klockan 15-16 firas Dansens dag på Domkyrkoplatsen i Lund med duetten ”Special Spatial Relation” av Augustine Collective och soloverket ”the journey” av Ingrid Rosborg. Dessutom medverkar Kulturskolan i Lund med ”På resande fot…”. Lund är en av fyra skånska städer som Dansens dag firas i.

Augustine Collective: ”Special Spatial Relation”
Special Spatial Relation framförs av Birgitte Lundtoft (DK) och Marie Helen Andersson (SE), båda utbildade vid danska Scenekunstskolen. Denna duett är ett kärleksbarn från det gemensamma arbetet inom Augustine Collective – ett internationellt kollektiv som samlar fem kvinnliga danskonstnärer med fokus på delat ägarskap, fysisk intelligens och den sceniska värdskapsrollen. Special Spatial Relation är en duett som organiserar sig omkring, under och över fiktiva motsägelser.

Ingrid Rosborg: ”the journey”
Ingrid Rosborg är dansare och koreograf med bas i Malmö. ”the journey” handlar om att allt i världen är i konstant rörelse och varje rörelse är kopplad till den innan och till nästa och i och med att vi aldrig är stilla så är allt bara en lång kedja av rörelser på vår kroppsliga resa på jorden. Ljus Ernesto Mejia, musikmix Oscar Humlebo, musik Kangding Ray ”Mirrors”, Max Richter ”Shadow Journal” and ”The Walk”.

Lunds kulturskola: ”På resande fot…”
”På resande fot…” är ett koreografiskt arbete av danselever från Kulturskolan i samarbete med Simone Höckner. Föreställningen är uppbyggd med tankar på och om hur vårt samhälle ser ut idag: flyktingsituationen, samhörighet, styrka, ensamhet, förtvivlan men också glädje. Resväskan är symbolen och dansarna gör resan. Ett modernt dansverk i flera stycken där elever och lärare koreograferat och skapat med musik från Martin O’Donnell från orginalsoundtracket Halo.

Arrangörer: Lunds kulturskola och Lunds domkyrka i samarbete med Skånes Danskollegium.

Dansens dag i fyra städer
Internationella dansdagen den 29 april etablerades 1982 av International Dance Committee, ITI-UNESCO. Datumet markerar balettförnyaren Jean‐Georges Noverres födelsedag år 1727. Dagen firas runt om i världen med syftet att föra samman människor över politiska, kulturella och etniska barriärer för att i fred och vänskap hylla dansen. I Malmö och Skåne firar vi Dansens dag kring 29 april sedan 1990. Förutom Lund, firas Dansens dag i Malmö, Kristianstad och Skurup.

Skånes Danskollegium
Består av representanter för Dansstationen, Skånes Dansteater, Danscentrum Syd och Memory Wax, som väljer ut dansverk till en skånsk turné under Dansens dag i fyra Städer.