Gud 07.07: Du är inte ensam

Man brukar säga att när Gud stänger en dörr så öppnar han alltid ett fönster. Man kan se det som att Gud kommer ge oss prövningar men alltid visa en utväg på ett eller annat sätt.

För prövningar går vi alla igenom, prövningar gör oss människor starkare. Hade vi inte fått prövningar hade vi inte heller kunnat se de stunder i livet när allt faktiskt är bra. Men det är viktigt att inte glömma att i alla dessa känslor i livet, både genom prövningar och glädje finns Gud med oss.

Bara för att vi står själva betyder det inte att vi är ensamma. Gud finns alltid där som någon som man kan behöva skälla på när man är arg, eller någon att tacka när det går bra, någon att tala med i mörkret.

Man vet oftast inte heller hur stark man är förrän man måste. Men hade inte livet hänt oss hade det nog varit en aning enformigt, för i livet ryms ändå allt det som är både svårt och lätt.

Och ja, de finns de prövningar som bryter ner oss fullständigt och som känns ohanterliga. Jag säger inte att det är enkelt, utan man får falla och sedan resa sig igen. Man får falla och känna sig hopplös också. Gud finns med i hela livet, Gud är där även när vi faller eller står. När dörrar stängs kan Gud ändå öppna ett fönster, kanske bara genom att vara där för oss i alla prövningar. Om vi vänder oss bort från Gud och anklagar Gud när det är svårt, vad har vi då kvar?

Something whispers in my ear and says that you are not alone
I am here with you though you’re far away
I am here to stay

Låttext: You are not alone – Michael Jackson

Text: Mathilda Magnusson, prästkandidat och ledare i de 24 äventyren

Foto: Kristina Strand Larsson