Markuslejon

Markusdagen – Evangelisten Markus

Den 25 april är det Markusdagen. Markus var en av de fyra evangelisterna i Bibelns nya testamente.

De fyra evangelisterna har olika symboler och Markus brukar vara framställd som ett bevingat lejon. I Domkyrkan hittar vi denna symbol mitt på den sjuarmade ljusstaken i södra kapellet, tillsammans med symbolerna för Matteus (en ängel), Lukas (en oxe) samt Johannes (en örn). Varför det blev just dessa symboler vet man inte riktigt, men att de härstammar från allra äldsta tid är nog ganska klarlagt. Kanske är de en symbol för de fyra väsenden runt Guds tron, som det talas om i Uppenbarelseboken. Bilder av evangelisten Markus  kan också ses på det astronomiska uret och på flera av de epitafier som finns i södra sidoskeppet.

Även under ljusstaken, vid dess fot, ser man också lejon, men dessa har ingenting med Markus att göra, utan är nog snarare en symbol för kraft och styrka.

Enligt traditionen skrev  Markus det evangelium som är Nya Testamentets andra bok. Detta evangelium är troligen det äldsta av de fyra. Markus levde under det första århundradet och var nära medarbetare till både Petrus och Paulus. Han ska också ha följt med Paulus på dennes resor till  bland annat Turkiet. Markus lär också ha varit den förste biskopen i Alexandria.

Markus var präst av levitisk härkomst och han blev genom dopet ”son” till aposteln Petrus. Markus dog ungefär år 65-70.

 

Anita Larsson

domkyrkoguide