Inger Imago Nilsson och Vivianne Geijer ställer ut på Väggen

 

Ny utställning på Väggen i Domkyrkoforum från 10 maj! Det är silverföremål, smycken och måleri signerade Inger Imago Nilsson och Vivianne Geijer.

Inger har under många år arbetat med den svåra konsten att skapa vackra och harmoniska smycken. Hon har en förkärlek till skimrande ädelstenar som speglas av ljuset i silvret. Inger har en djup känsla för form, färg och ögats fröjd och skapar endast ett smycke av varje modell. Under skapandets gång föds ständigt nya idéer, säger hon.

På Domkyrkoforum visar Inger förutom stiliga kors, fantasifulla broscher, armband samt en brudkrona med små infattade ädelstenar i olika valörer och vilsamma enkla ljusstakar bland annat en placerad på svartek.

Inger har fått sin utbildning hos guldsmed Peter Andersson i Hörby.

Vivianne Geijer är en svensk skulptör, mest känd för sina bronsbyster av prominenta personer. Hon har gjort porträtt av Nils Ferlin, Olof Palme, Erik Gustaf Geijer bland annat. Här i Lund finns tre bronsreliefer av Holger Craaford på Lunds Universitet, som är komna ur Viviannes hand. Hon är också representerad med tio verk inklusive skisser och texter, på Skissernas Museum.

På Domkyrkoforum visar Vivianne tre målningar utförda i olja och en jungfru Maria skulptur gjuten i gips. Vivianne har inspirerats av en antik grekisk skulptur som heter ”Kritios boy” och skapades 480 före Kristus av skulptören Kritios på Akropolis.
I målningen ”Vattenspegel” framställer hon Kritios boy som Narcissus, ynglingen som enligt legenden var son till flodguden Kefissos och en najad. Narcissus var så underbart vacker att alla som såg honom blev förälskade i honom. Men han beundrade hellre sin egen spegelbild än interagerade med omgivningen.

I den andra målningen, som heter ”Kritios vid havet”, låter Vivianne antiken möta impressionismen, för Claude Monet är en av Vivianne största förebilder.

Den tredje målningen heter Hibiscus och är helt enkelt en bild av stiliserad skönhet.