Mörkt och mänskligt passionsdrama när känd kör gästar Domkyrkan

Passionsmusik från fyra århundraden står på programmet när den helprofessionella kören Danmarks Radio Vokalensemblet, under ledning av chefsdirigent Marcus Creed, gästar Lunds domkyrka för en konsert den 15 mars 2018.

DR vokalensemblet är på en gång en internationellt erkänd elitkör samtidigt som var och en av de 18 sångarna är professionella solister med ett starkt personligt uttryck. Sedan 2014 är körens chefsdirigent brittiske Marcus Creed, som tidigare har lett några av Tysklands mest framstående körer och instrumentalister. Han har bland annat arbetat för Deutsche Oper, Berlinfilharmonikerna, Concerto Köln, Berlin Staatsoper och Berlin Staatskapelle.

Om programmet i Lunds domkyrka:

Som upptakt till påsken presenterar DR Vokalensemblet och Marcus Creed en samling rörande passionsmusik från fyra århundraden, som tar fram det mörka och det mänskliga dramat i kyrkoårets viktigaste högtid. Vid denna konsert i Lunds domkyrka kan du uppleva Brahms vackra motetter tillsammans med körmusik av Poulenc, MacMillan och Gesualdo, skrivna till de berömda Tenebretexterna. Tenebre är en gammal katolsk gudstjänstform knuten till passionstiden, med en säreget ritual: för att symbolisera Kristus död släcks alla kyrkans stearinljus, så att mörkret, förtvivlan och lidelsen åskådliggörs.
Upplev Tenebretexterna tonsatta av bland andra den berömde italienske renässansprinsen Gesualdo di Venosa, vid sidan av två moderna och intensiva musikaliska grepp om den våldsamma Passionshistorien, komponerade mer än fyra århundraden senare av fransmannen Francis Poulenc och skotske James MacMillan. Ett mildare inslag i konserten är Johannes Brahms tre motetter – uttrycksfulla, melankoliska och baserade på gamla koraler – som kastar en introspektiv blick till två 1600-talskompositörer, som Brahms beundrade högst: Giovanni Gabrieli och Heinrich Schütz.

  • När: Torsdag den 15 mars 2018, kl 19.30.
  • Konsertens längd: 85 minuter inkl. paus.
  • Biljetter: Inträde 120 kr, studenter och barn under 15 år betalar 70 kr. Biljetter säljs via biljettbyrån (046-131415) och Ticketmaster. Kvarvarande biljetter säljs 45 minuter innan konserten i vapenhuset innanför Domkyrkans stora entré. Ledsagare går fritt, men måste ha biljett.