Bo Hylanders självporträttvisas i Domkyrkans krypta 10 mars-15 april 2018.
Triptyk, Bo Hylander, visas i Domkyrkoforum 10 mars-15 april 2018

Ansiktet från det inre – utställning med Bo Hylanders självporträtt

Under fasta och påsk i år visas målningar av Bo Hylander i Domkyrkans krypta. Självporträtt med starka färger och klara former, där konstnärens mentala värld träder fram, möter oss. Vi ser ansikten från det inre. Möter erfarenhet av ångest och ensamhet men också skärvor av ljus, stråk av tillit. I några av målningarna är ord infogade i målningarna. Orden kommunicerar och vittnar samtidigt om svårigheten att nå kontakt.

Självporträtt, akryl på duk, Bo Hylander 2012.

Bo Hylander föddes 1941 i Malmö. Han utbildade sig till fotograf, gick så småningom på Forums målarskola i Malmö, hade sin debututställning i Lund 1966 och flyttade därefter till Stockholm. Där var han med om en livsavgörande upplevelse. En kärlek tog slut och han kastades ut i mörker och depression. Själv menar han att denna händelse kom att prägla hela hans liv och skapande. I målningarna i kryptan finns denna erfarenhet med. Mot slutet av hans liv skedde en förändring. Han beskrev det som att han blev frisk. En ny harmoni infann sig. Bo Hylander avled i december 2015, 74 år gammal.

I kyrkans liv skildrar fasta och påsk vandringen genom ångest och död till ljus och nytt liv. Ansiktet hos den lidande Kristus blir ansiktet från vårt inre. Våra plågor och våra sår tar han på sig. När allt verkar vara över öppnar sig en ny början.

Fakta om utställningen

  • Utställningen Ansiktet från det inre öppnar den 10 mars kl. 10.30 direkt efter lördagskonserten som börjar 10.00
  • Konstnärens bror Torsten Hylander och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand samtalar.
  • Utställningen pågår till och med den 15 april.

För mer information
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 71 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se