Varför firar vi påsk?

Påsken har vi för att minnas att Jesus dog och uppstod för vår skull, för alla människors skull – vi firar segern över döden och kärlekens vinst.

Långfredagen – en traditionellt sorgsen dag
Påsken handlar ju om Jesu död, och döden är ju ingenting vi firar. Därför har långfredagen traditionellt sett varit en väldigt formell och sorgsen dag i svensk tradition. För den som är född runt 1900 var långfredagen en dag i absolut stillhet, utan vänner, utan konsumtion och utan arbete.

Numera utnyttjar många av oss ledigheten för att träffa människor och göra bra saker av den lediga tiden. Att vi är lediga på påsken är en bra sak för oss, och många förknippar det med vårens start. Det finns inget dåligt med detta, tvärtom är livets seger över döden påskens så väl som vårens tema.

På påskdagen firar vi kärleken och livets seger över döden
Men själva firandet då? Det beror på att det som börjar så hemskt, med sveket mot Jesus, förhöret, pryglandet, den långa korsvandringen och döden, slutar med kärlekens triumf: Döden kan inte hålla kvar Jesus, han uppstår och banar vägen för oss alla att uppstå. När Jesus uppstår vinner det goda över det onda. Genom Jesus uppståndelse visar Gud att det onda vi gör och som sker hela tiden är besegrat.

Läs mer om de olika påskdagarna här.

Här finns stilla veckans och påskens gudstjänster i Lunds domkyrka samlade.