Den nya kyrkohandboken för svenska kyrkan tas emot på Pingstdagen 20 maj 2018

Pingsthelgen i Lunds domkyrka

Den 18-20 maj 2018 är det karneval i Lund. Domkyrkan är omgiven av karnevalsområdet och nytt för i år är att ett av karnevalens nöjen, operan, finns på Domkyrkoplatsen. Karnevalens tema är Imaginal karneval. Under karnevalen blir Domkyrkan Imaginal katedral.

Domkyrkan har öppet till 23.30 både fredag och lördag kväll. Det blir Nattkyrka med musik, mässa och möjlighet att bara vara i rummet. En viloplats mitt i festen.

Ordet imaginal står för drömmar och fantasi, för det som är större än här och nu. Skapandet som gör oss till människor. Vi associerar också till inlevelse. Till vår förmåga att leva oss in i en annan människas situation. Att se en framtid som ännu inte är här och kämpa för den. Att leva sig in Guds väsen och vara.

Den 20 maj är det Pingstdag, kyrkans födelsedag. En karnevalistisk dag i kyrkoåret, kan man säga. Vi firar Anden, Guds sätt att inspirera och vara osynligt närvarande hos oss. I år tar vi emot boken med nya gudstjänstordningar, Kyrkohandbok för Svenska kyrkan, i Pingstdagens högmässa kl. 11. Det blir körsång och brass och den tidigare biskopen i Karlstad, Esbjörn Hagberg, predikar. Annandag Pingst firar vi mässa på kvällen 18.30 i Domkyrkan. Då är temat Andens vind över världen.

Här finns mer praktisk information, om trafik, parkering och öppettider i Lund och vid Domkyrkan under karnevalen 2018.