Lund Choral Festival i Lunds domkyrka 2018

15-21 oktober är det återigen dags för Lund Choral Festival – en veckolång musikfest med allt från klassiker som Carmina Burana, svensk och engelsk körlyrik, gregorianik, barock, pop och gospel till en mängd nyskrivna verk.

Lund Choral Festival är en biennal som sedan starten 2006 etablerat sig som landets största körfestival i sin art. Publiken bjuds på körsång på hög internationell nivå med nationella och internationella gästspel samt storkörskonserter för både vuxna och barn.

I Lunds domkyrka bjuder vi på lunchkonserter klockan 12, måndag till lördag. Lördagskonserten kl 10.00 blir en körkonsert med sångensemblen VOS under ledning av Robert Bennesh.Fri entré till alla konserter nedan!

Arte Vokalensemble

Chichester Psalms
Lund Choral Festivals öppningskonsert är med de 12 sångarna från den nystartade kören Arte Vokalensemble! Programmet inleds med några pärlor ur a cappellalitteraturen, och avslutas med 100-årsjubilaren Leonard Bernsteins kraftfulla, dynamiska och vitala ”Chichester Psalms” i versionen för kör, solister, orgel, slagverk och harpa.
Måndag 15 oktober kl 12.

Malmö Vokalensemble

Musik med kärlek och glädje
Malmö Vokalensemble är en blandad kör med drygt 20 sångare som leds av musikdirektör Britt Nessler. Kören har en bred repertoar från de klassiska verken till arrangemang av folkmusik, pop och jazz. I januari i år framträdde kören på Kulturen med sitt program ”Musikaliskt möte med humorns mästare” byggd på texter och musik av Hasseåtage. Vid lunchkonserten i Domkyrkan bjuder kören på några av den moderna körlitteraturens klassiker.
Tisdag 16 oktober kl 12.

Black Sea Hotel (US)

Balkan Vocal Pyrotechnics
Vi välkomnar er att uppleva ett amerikanskt gästspel utöver det vanliga! Den New York-baserade vokaltrion Black Sea Hotel hämtar sin inspiration från den balkanska folkmusiken och har kallats för ”punkrock-versionen av ”Le Mystère des Voix Bulgares”. Gruppen har hämtat material från äldre, arkiverade inspelningar och storskaliga körverk och detta bildar grunden för trions originella, trestämmiga kompositioner.

Kända för sin vokala stringens och sitt okonstlade uttryck har trion lockat en bred publik, och arbetar därutöver med en rad framstående musiker. Deras senaste samarbete med cellisten Yo-yo Ma och The Silk Road Ensemble på albumet Sing Me Home, resulterade i Grammy-utmärkelsen Best World Music Album 2017.

Lund Choral Festival blir Black Sea Hotels första besök i Sverige och det är med stor glädje som vi ger festivalbesökarna tillfälle att uppleva denna makalösa och kraftfulla vokalmusik fylla Domkyrkans valv!
Onsdag 17 oktober kl 12.

Lunds Kammarkör

Ljus och mörker
Lunds Kammarkör är en blandad kör med cirka 25 sångare i åldern 20-50 år. Den grundades 1983 på Kommunala Musikskolan i Lund av Eva Svanholm Bohlin. Sedan 2018 leds kören av Staffan Holst. Repertoaren innehåller musik från alla tidsepoker, från Palestrina och andra renässansmästare till moderna tonsättare, och kören sjunger främst a cappella. Ibland framförs större verk tillsammans med orkester, ensembler och solister. Kammarkören har genom åren tävlat och turnerat runt om i världen och besökt allt från Sverige och övriga Europa till fjärran östern och USA.
Torsdag 18 oktober kl 12.

Göteborgs Akademiska Kammarkör

Som hjorten törstar
Göteborgs Akademiska Kammarkör är Göteborgs Universitets blandade kör och består av cirka 40 sångare. Kören startades som ”Uníkorus” 1994, ett resultat av sammanslagningen av en dam- och en manskör. 2008 tog nuvarande dirigent Mathias Harms över och med det rörde sig kören mot en tydligare klassisk repertoar.
Fredag 19 oktober kl 12.

VOS

Ljus av ljus
VOS bildades 2015 under namnet Malmö Live Vokalensemble av Sofia Söderberg som hade dirigentuppdraget till och med april 2018.  VOS är en blandad kör med 24 sångare. Kören startade som en satsning i Malmö Live Konserthus regi. Kören har idag ett bredare verksamhetsområde och har projekt tillsammans med konserthuset såväl som projekt i egen regi. Kören står sedan 2017 på egna ben och bytte i samband med det namn till VOS. VOS står för Voices Of Scandinavia vilket speglar körens klangideal, den skira och raka skandinaviska klang som blivit omtalad i körkretsar världen över.

Sedan april 2018 är Robert Bennesh dirigent och konstnärlig ledare för VOS. Robert är domkyrkoorganist och körledare i Lunds Domkyrka.
Lördag 20 oktober kl. 10.

Lunds Vokalensemble

Arches – Valvbågar 
Lunds Vokalensemble är en blandad kör med drygt 30 sångare som sedan starten 1990 har arbetat med en bred repertoar, från renässansmusik till helt nyskrivna verk, och med tyngdpunkt på a cappellarepertoaren. Sedan januari 2017 leds kören av Martin Arpåker, som fortsätter förvalta det fina arv som grundlades av Ingemar Månsson under hans många år som körens dirigent.

Kören kommer att framföra ett program som speglar kyrkomusiken genom århundradena, från Bach  till helt nyskriven musik i form av ett uruppförande av Sven-David Sandström, In Paradisum, tillägnat Ingemar Månsson.
Lördag 20 oktober kl 12.

Musikhögmässa

Med Ide Vokalensemble under ledning av Stefan Ekblad
Organist: Susannah Carlsson
Mässmusik: Schuberts mässa G-dur
Söndag 21 oktober kl 11.

Se hela programmet på www.lundchoralfestival.org

Lund Choral Festival arrangeras av Musik i Syd med stöd av Lunds kommun, Körcentrum Syd, Eurofinans, Sparbankstiftelsen Öresund och i samarbete med Lunds Domkyrkoförsamling, Lunds Allhelgonaförsamling och Konstkväll Lund.