Kroppen och rummet – Petra Gipp ställer ut

”Konst och andlighet kan hjälpa oss in i andra världar och hjälpa oss att hitta vår alldeles egna värld” säger Petra Gipp, konstnär och arkitekt. I samband med Konstkvällen i Lund öppnar hennes utställning Kroppen och rummet i Lunds domkyrka.

 

”Vad är det jag håller på med?” Den frågan ställde sig Petra år 2015. För att tränga in i frågan och söka ett svar började hon en undersökning genom att gjuta i gips. Hon gjöt skulpturer av rum och byggnader som hon som arkitekt ritat och byggt eller enbart ritat. Skulpturerna var ett sätt att reflektera över något som ägt rum och som finns. De samlar sig kring de fem orden passage, schakt, nisch, fodring, nav – formationer som Petra arbetat med i de rum hon ritat. Orden kan även beskriva aspekter av den mänskliga kroppen. I gipsgjutningarna kan det rumsliga skulpteras fram genom fokus på volym, element och detaljer, där allt sammansmälts till en och samma tanke.

Petra Gipp fascineras av hur vandringen till kryptan är en vandring inåt och nedåt. Rummet ger henne en fysisk förnimmelse av hur olika tider vävs samman. Genom kroppens rörelse i rummet, med hjälp av detaljerna och ljuset som förändras, kan minnen träda fram. Här möts liv och död, minne och nu, kropp och rum. Det finns något ursprungligt i skulpturerna som relaterar oss, till det som är större; till universum, ett gemensamt minne, till transcendensen.

 

Om Petra Gipp, konstnär och arkitekt

  • Utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och Arkitekturskolan i Stockholm och har sin bas i Stockholm och på Hven.
  • Ledamot av Kungliga Akademin för de fria konsterna.
  • Arbeten inkluderar bland annat Kivik Art Centre – Refugium samt Bruksgården i Höganäs och uppfinnarverkstaden Katedralen, som båda nominerades till Mies van der Rohe Award 2015 respektive 2018.
  • Petra Gipps verk har ställts ut runt om i världen samt publicerats i en mängd olika böcker och tidskrifter.

Vernissage

Medier hälsas välkomna till utställningen öppnande i Domkyrkans krypta 19 oktober kl 17. Konstnären och domkyrkokaplan, Lena Sjöstrand, finns på plats.

 

Fakta

  • Utställningen Kroppen och rummet öppnar den 19 oktober kl. 17 i samband med Konstkvällen i Lund.
  • Kl. 18 och 19: Konst, kropp och lyrik, läsning i utställningen
  • Kl. 20: Konst kropp och röst – damkören Korallerna ger en konsert i utställningen, fri entré.
  • Kl. 21, mässa i utställningen, Lena Sjöstrand präst, Korallerna, kör.
  • Utställningen pågår till och med den 7 november.