En detalj från det violetta antependiet - före åtgärd
Baksidan av det broderade antipendiet
Materialet är sidendamast, vävd i Venedig.

Grattis på konserveringens dag 13 oktober!

Den 13 oktober är det konserveringens dag. Då vill vi så klart lyfta upp det fantastiska arbete som Cajsa Hallberg, textilkonservator i Lunds domkyrka, gör.

Cajsa håller till i sin ateljé, ett rum i Domkyrkans södra torn.

Vad jobbar du med nu?

– Jag håller på att konservera ett violett antependium. Jag har tagit i sär allt och tvättat duk och foder. Det är för riskabelt att tvätta sidentyget i vatten med tanke på alla siden- och metalltrådar i broderierna och på baksidan. Sidentyget och broderierna rengjordes med små svampar och fläckar togs bort med minimalt med vatten. Hål i tyget har fått stöd av ett nytt tyg på baksidan som det sytts ner mot. Rosornas broderitrådar var nerbrutna och har säkrats och retuscherats med sidentråd.

Cajsa Hallgren i sin ateljé i Lunds domkyrka

Antependium kommer av latinets ord för ”före” och ”hänga”, och är ett stort tygstycke som hänger framför altaret i kyrkan. Färgerna följer kyrkoårets färger. Just detta är i violett sidendamast som vävts på sidenväveriet Bevilacqua i Venedig i Italien. Antependiet är formgivet 1930 av Ruth Hallberg, vid ateljé Licium i Stockholm. Den broderade texten lyder: ”Därav att han gav sitt liv för oss, hava vi lärt känna kärleken”.

Vilka är dina viktigaste verktyg?

– Bra nålar! Det går inte att arbeta med konservering utan bra verktyg.

Bra nålar och sax, silke- och bomullstråd samt vax ingår i Cajsas verktygslåda.

För att bli konservator läste Cajsa i tre år på Institutionen för kulturvård, på Göteborgs universitet. Efter halva tiden valde hon inriktning textil.

Inom Svenska kyrkan finns det i dag tre anställda textilkonservatorer. Cajsa i Lund och så ytterligare två i Uppsala domkyrka. Ofta köps tjänster in från privata ateljéer vid behov.

Hur ska man förvara ett antependium så att det slits så lite som möjligt?

– Det ska ha en bra liggande förvaring och en skonsam upphängning på altaret. Där har Domkyrkans vaktmästare en viktig roll och de väldigt duktiga på att hantera textilerna. Alla antependier måste inte ligga, men till våra passar det bäst

Vad tycker du är motiverande med att arbeta med textilkonservering?

– Att vårda kulturarvet är att ta vara på miljön och gammalt hantverkskunnande. Det finns en hållbarhetsaspekt där som jag tycker är viktig.

Text: Sofia Lindstrand