Konst i kryptan

Tobias Sjöberg ställer ut i Domkyrkans krypta

De senaste åren har Tobias Sjöberg främst kommit att arbeta med måleri på genomskinlig bakgrund, exempelvis glas, vitt papper, siden och snö. Det är själva synliggörandet som engagerar. I vår välkomnar vi honom till Domkyrkans krypta med utställningen Skisser till en världshistorisk händelse.

Tobias Sjöbergs konstnärliga arbete berör ofta gränsen mellan förgänglighet och beständighet. Frågor relaterade till vårt samtida världsåskådningsperspektiv och hur vi formar och omformar vår världsbild utifrån det helt självupplevda är återkommande. I tidigare verk har han ofta använt levande material, exempelvis ljus, luft, salt, socker och fett, som på olika sätt blir påverkade eller förvandlade i relation till miljön som omger dem. I vår välkomnar vi Tobias Sjöberg till Domkyrkans krypta med utställningen Skisser till en världshistorisk händelse.

”Jag upplever att kyrkorummet på ett sätt är det mest moderna konstrummet i dag. I kyrkorummet kan vi ge allt en verklighetsförankring, och konsten får bli en del av verkligheten”.
/Tobias Sjöberg

OM UTSTÄLLAREN
Tobias Sjöberg, född 1979 är verksam i Stockholm och Järna.

  • Sjöberg är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm, Helsingfors konsthögskola och Goldsmith College i London.
  • Sjöbergs senaste utställning Snö – genomskinlig är den nya materian, från evighet till evighet visades på Borås Art Biennal 2021.
  • Sedan ett år tillbaka driver Sjöberg en konstskola (www.konstskolan.nu). Han håller även i flertalet initiativ kring andlig forskning.

SKISSER TILL EN VÄRLDSHISTORISK HÄNDELSE
Var: I Lunds domkyrkas krypta.
När: 2 april – 1 maj 2022.
Öppnar: 2 april kl. 10.30. Konstnären deltar då i ett samtal om utställningen.
Öppettider: Samma som Domkyrkans, se www.lundsdomkyrka.se. Kryptan kan vara stängd i samband med gudstjänster och konserter.