Bea Szenfelds Station 5 i kryptan

Under hösten visas Bea Szenfelds installation Station 5 i Domkyrkans krypta.

Sedan 2012 har Bea Szenfeld arbetat med ett projekt som handlar om sorg.  2011 fick hon Svenska kyrkans kulturstipendium som ett bidrag just för detta arbete. Hon har studerat begravningsritualer och läst dödsannonser. Hur bär man sorg? Hur behåller man minnet av den avlidne? Kan man mäta sorg? Hur kan man ge tröst och visa medkänsla för de efterlevande? Resultatet av arbetet är en installation bestående av bebisar gjorda av papper. Bea berättar att av alla berättelser hon läst och hört, så är det de som handlar om barn som påverkat henne allra djupast. Installationen är en reflexion över den tomhet och saknad som uppstår och som aldrig tar slut då ett barn går bort.

Så här beskriver konstnären processen att göra själva installationen:

– Varje bebis är gjord för hand och av vitt, 100 procent återvunnet papper och vita glaspärlor. Den väger cirka ett kilo och tar cirka fem arbetsdagar att göra. Varje bebis är unik och har ett eget namn.

I själva skapandet uttrycks en omsorg som på ett ställföreträdande vis omsluter också de döda barnen och dem som sörjer. Titeln Station 5 är öppen för tolkningar. Kanske går associationerna till Jesu korsvägsvandring som genom fjorton olika stationer är en meditation över Jesu vandring till korset. Station fem berättar om Simon från Kyrene som hjälper Jesus att bära korset när han inte själv orkar. Bea Szenfelds installation är också ett sätt att gestalta och stödja i en smärta tung att bära.

Station 5 har tidigare visats i Vandalorum och på Dunkers kulturhus i Helsingborg. I kryptan visas det för första gången i ett kyrkorum så som ursprungstanken var. Bea Szenfeld är kanske mest känd för sitt arbete med kläder och kläder som konstverk. Vi kunde till exempel se hennes kreationer vid finalen i årets Eurovison song contest.

Installationen visas i kryptans norra kapell 15 oktober-8 november. Vid Konstkvällen den 15 oktober kl. 17.00 finns möjlighet att möta Bea Szenfeld vid Station 5. Läs mer om Konstkvällen här.

Parallellt visar Emilie Riise Lantz textilverket Sorg.

Text: Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan

Foto: Lena Wilhelmsson och Carl Thorborg