Staden Lund

I Lunds centrum finns Domkyrkan, stadens främsta kännetecken och riktmärke.

Lund är en tusenårig stad fylld av historiska miljöer som du kan njuta av vid ditt besök i Lunds domkyrka. I samband med din resa till Lund kan du t.ex. gå till Kulturen, världens näst äldsta friluftsmuseum, Skissernas museum och stadens Konsthall. Den hungrige kan äta en Lundaknake, en korv som endast finns att köpa i Lund, eller stanna till vid något av stadens många caféer och restauranger.

Lunds universitet är Sveriges största och studenterna är en given puls i staden. Universitet grundades i Domkyrkan och varje år firas den högtidliga doktorspromoveringen i Domkyrkan. I universitets närhet växer stora forskningsanläggningar som det europeiska samarbetsprojektet ESS fram.

Lunds domkyrka ligger mitt i staden med parken Lundagård, Krafts torg, Kyrkogatan och Stortorget som närmaste grannar. Från många platser i staden kan man se delar av Domkyrkans två torn, i folkmun kallade ”Lunna pågar”. Turistbyrån finns vid Stortorget, ett stenkast från Domkyrkan.

I Lund finns flera bra hotell i olika prislägen. Nära Domkyrkan finns bland andra Grand Hotel, Hotel Lundia och Hotel Concordia.

Tåg (fjärrtåg, Öresundståg och pågatåg) stannar på fem minuters promenadavstånd från Domkyrkan. För den som vill fortsätta till Köpenhamn eller Malmö avgår flera tåg i timmen. Till Köpenhamn tar resan ca.1 timme och till Malmö ca. 15 minuter.

Parkeringsplatser för bilar finns i garage vid t.ex. järnvägsstationen. Turistbussar kan angöra Kyrkogatan utanför Domkyrkan för att lämna och hämta passagerare, dock är parkering där ej tillåten. Särskild bussparkering finns på Laurentiigatan, ett hundratal meter bort.