Dop

Att döpas är att välkomnas in i en ny gemenskap. Det är en gemenskap som sträcker sig genom alla tider och kyrkor över hela världen. I Sverige är barndop det vanligaste men många döps också som unga eller som vuxna. Det finns ingen åldersgräns för dop. När du döps i Lunds domkyrka blir du medlem i Svenska kyrkan och en del av en lokal församling.

Vi döper därför att Jesus sa: Gå ut och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Barndop

Genom att döpa små barn betonar vi hur Guds nåd och kärlek finns där redan innan en människa kunnat göra något för att förtjäna denna kärlek. Det är ett löfte från Gud att vara med oss på ett nära och personligt sätt i hela vårt liv.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet är en fest och därför samlas ofta familj och vänner när det är tid för dop. Den kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. I Lunds domkyrka har vi doptider på lördagar.

Vidar döptes som vuxen

- Det började inuti mig för flera år sedan, berättar Vidar en varm höstdag sittandes på en trappa utanför Lunds domkyrka. Längtan efter en högre makt hade funnits där länge, en makt av andlig natur.

Boka dop

Planerar ni dop i Domkyrkan? Här kan ni preliminärboka en tid. Bokningar går via Lunds pastoratsexpedition, som också kan besvara frågor om lediga tider.

Döpas som konfirmand eller vuxen

Alla blir inte döpta som barn. Det finns ingen övre eller nedre åldersgräns för dop, och det är aldrig för sent för att döpas.

Drop in-dop i Domkyrkan

Sedan några år tillbaka anordnar vi drop in-dop i november i Lunds domkyrka. Då går det bra att bara komma - alla åldrar är välkomna - utan bokning!

Frågor och svar om dopet

Måste man ha särskilda kläder när man döps? Får man ha egna sånger och dikter vid dopet? Döper Svenska kyrkan vuxna? Här hittar du de vanligaste frågorna om dop.

Inspriation till musik och dikter

Här har vi samlat psalmer, musik, dikter och böner som är vanliga vid dop. Låt dig inspireras och fråga gärna prästen om du undrar över något!