Kärleksbrev, fusklappar och den äldsta bilden av Domkyrkan
Domkyrkomuseet har för närvarande stängt! Utställningen har över 90 år på nacken och tiden har kommit för en välbehövlig förnyelse. Med hjälp av aktuell forskning, konservatorernas arbete och tillgänglighetsanpassade lokaler ser vi fram emot att få presentera föremålen från katedralens 1000-åriga historia i ett helt nytt ljus. Om ett par år slår vi upp portarna igen och hoppas att vi ses då!
Med entré via Lunds historiska museum vid Krafts torg kommer du till Domkyrkomuseet. Där kan du lära dig mer om Domkyrkans historia samt se ett flertal skrudar från 1200-talet och framåt.
På museet kan besökare nu bland annat se det som man tror är den första bilden av Domkyrkan, inristad på en träplatta som har varit en del i ett kärl. Plattan grävdes ut redan på 1920-talet men lades då undan. Nu finns den utställd på Domkyrkomuseet.
I skrudkammaren visas textilier som alla har varit i bruk i Domkyrkan från 1200-talet fram till 1900-talets mitt. Textilierna är en del av gudstjänstens liturgi och dess form och bruk har en roll i liturgin. I skrudkammaren kan bland annat en ärkebiskopsmitra från 1200-talet ses liksom ett flertal praktfulla biskopskåpor och mässhakar. Under reformationen försvann många konstverk men under 1700-talet fick Domkyrkan många nya textilier. I museet finns även förnäma exempel på det tidiga 1900-talets nyskapande textilkonst.
Domkyrkomuseet visar även de föremål som har funnits under korstolarna, bland annat fusklappar, bönelappar och kärleksbrev. Här har också Nordens äldsta spelkort hittats.
Du kan också boka en visning i Domkyrkomuseet genom att mejla domkyrkoguiden Melissa Isla Venegas på melissa.islavenegas@svenskakyrkan.seeller ringa på 046-71 88 78.
Domkyrkomuseet är öppet på samma öppettider som Historiska museet.