Möt ett brudpar

Sommaren är en tid för bröllop! I Lunds domkyrka bokas sommarmånadernas vigslar långt i förväg. Domkyrkoförsamlingsborna Håkan och Lin berättar hur de ser på vigseln, äktenskapet, kärleken.

– Vi tillhörde samma fotbollsförening, det var så vi möttes, berättar Lin som ursprungligen kommer från Höör. Vi är båda fotbollsintresserade och när vi väl hade träffats gick det fort.

livets_brudparVarför väljer ni att gifta er i kyrkan?
– Det är min bild av hur ett bröllop ska vara, säger Håkan. Att det ska äga rum i kyrkan, det har varit det enda alternativet för mig. Kanske har det att göra med att jag tycker om traditioner, det är en fin tradition att gifta sig i kyrkan.

Varför väljer ni just Domkyrkan?
– Vi tillhör båda Domkyrkoförsamlingen, berättar Lin. Det är ju vår församlingskyrka och därför känns det självklart att gifta sig där.

– Men även därför kyrkan är så vacker och så stor, säger Håkan. Med stor menar jag inte enbart den fysiska storleken utan den stora mäktiga känslan man får när man kommer in där. Det är inte enbart en kyrka, det är en katedral. Vi har en relation till Domkyrkan, även om vi inte besöker den så ofta. Jag besöker den någon gång till jul och visar den för släkt och vänner som kommer till Lund och hälsar på. Någon gång går vi bara in och sitter och tittar.

Fler och fler par idag väljer att inte gifta sig. Varför väljer ni att gifta er?
– Förutom den juridiska tryggheten som det faktiskt innebär, kanske mest när vi ska skaffa barn, handlar det också om traditioner, berättar Lin.

– Samtidigt vill vi också fira vår kärlek, säger Håkan. Fira att det är vi nu, tillsammans med familj och vänner, de som står oss allra närmast. Festen efteråt där vi verkligen är tillsammans med vänner och familj, de som står oss allra närmast. Men jag tror inte att vår relation kommer att förändras efter det att vi har gift oss.

Vad ska man tänka på om man ska gifta sig idag?
– Att stå emot trycket från den hemska bröllopsindustrin, säger Lin. Den skapar mer förväntningar hos andra än hos brudparet, allt ska vara unikt, lyxigt och exotisk. Det är inte det som är det viktigaste, det viktigaste är att vara där, just då, den dagen vi gifter oss.