Violet Tengbergs konst i Domkyrkans krypta

Den 5 mars öppnar utställningen Färghändelser i Lunds domkyrkas krypta. I utställningen presenteras verk av konstnären Violet Tengberg som levde mellan 1920 och 2014. Utställningen hänger i kryptan till och med den 8 april, och verken blir följeslagare genom fasta och påsk denna vår.

– Det finns ett intresse för relationen mellan konst och andlighet i vår tid, tänk bara på den stora utställningen med Hilma af Klint på Louisiana 2014, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand. Liksom af Klint är Tengberg något av en föregångare på området. Det ska bli fantastiskt att få uppleva hennes starka målningar i kryptan. De är händelser i färg – symbolrika och eggande för fantasin.

Pressvisning
Medier hälsas välkomna till pressvisning i Domkyrkans krypta fredagen den 4 mars 10.00. Margareta Alin Hegelund, som inför utställningen gjort ett urval ur Tengbergs rika produktion, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand medverkar.

Invigning
Lördagen den 5 mars 10.30, direkt efter Domkyrkans lördagskonsert, öppnas utställningen i kryptan.

Om Violet Tengberg
Bildkonstnär, tecknare och grafiker. Född 1920 i Munktorp, Västmanland, död 2014. Hon studerade vid Hovedskous målarskola, Valand och konstvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet under perioden 1975-1980. Separatutställningar i Stockholm, Göteborg, Helsingfors, London, Bryssel, Biarritz, Paris och Florida åren 1965-1980. Hon har även deltagit i ett hundratal samlingsutställningar runt om i Europa.
För Violet Tengberg hör konst och mystik samman. Konsten är för henne liksom mystiken ett tredje öga och måleriet är också en andlig väg.

För mer information
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se