Varför Maria?

För Lunds domkyrka är Maria en viktig gestalt. Hon är en av domkyrkans beskyddare och när ärkebiskop Eskil den 1 september 1145 ”i sitt hjärtas glädje”  invigde högaltaret gjorde han det till jungfru Maria och till Laurentius, också han en av domkyrkans beskyddare.

I konsten framträder Maria på olika sätt i olika tider. Vi har mött henne som medeltida skulptur, målad iklädd renässansdräkt, framställd i svenskt bonadsmåleri, i naivistisk konst, som glasmåleri, på söndagsskolebilderna och i den samtida konsten. Hon har gett namn åt växter och blommor. Hon har väckt debatt om kvinnans roll och ställning. Hon har inspirerat till musik och lyrik.

Under 2011 vill vi särskilt lyfta fram Maria i Domkyrkan. Vi låter det bli ett år då vi genom Maria kan utforska mänskliga erfarenheter och bilder av Gud. Vi studerar hur Maria influerar konst och kultur. Vi låter oss inspireras. Vi inleder med utställningen Moder vår med skulptur och relief av Lena Lervik. Lervik är en av våra stora svenska skulptörer.

Läs mer om händelser under Mariaåret i menyn till höger och se filmen nedan där Domkyrkans guide Anita Larsson berättar kort om Maria i Lunds domkyrka.