Robert Bennesh ny domkyrkoorganist

Robert Bennesh har utsetts till ny domkyrkoorganist i Lunds domkyrka. Han kommer närmast från en tjänst som organist i Skanör-Falsterbo församling, har examina i kyrkomusik och solistdiplom i orgel från Yale University och är en välkänd konsertorganist.

– Robert Bennesh är en av Sveriges mest välmeriterade organister, han har goda erfarenheter och är en framgångsrik nätverksbyggare.  Han är fri och öppen, sjuder av idéer och är i allt detta inspirerande och kommer bli en musikalisk vitamininjektion, säger Kerstin Hesslefors Persson, domprost i Lund.

Robert Bennesh, 30 år, är uppvuxen i Bjärred och har studerat vid Musikhögskolan i Malmö där han tog en masterexamen i kyrkomusik. Parallellt med studierna arbetade Robert Bennesh under flera år som organist i S:t Andreas kyrka i Malmö, och han har också tagit ytterligare en examen vid musikkonservatoriet i Köpenhamn. Under tre år studerade han sedan vid det amerikanska universitet Yale, från vilket han utexaminerades med ett solistdiplom i orgel.

Nu är han redo att ta sig an tjänsten som domkyrkoorganist i Lund.

– Det är viktigt för mig att vila i de rika traditioner som finns i Lunds domkyrka samt att utveckla den musikaliska verksamheten. Jag ser fram emot att åstadkomma något och bygga tillsammans med andra, säger han.

Processen med att tillsätta tjänsten har varit gedigen med bland annat validering av en oberoende kunnig domkyrkomusiker, intervjuer med ett praktiskt moment i form av provspelning i Domkyrkan, möte med personalen, referenstagning, persontest, djupintervju samt Domkapitlets yttrande. Domprost och domkyrkokaplan gläds tillsammans åt ett enigt beslut.

– I Robert Bennesh får vi en kunnig och inspirerande domkyrkoorganist. Hans internationella erfarenheter kommer att bli till glädje för musik- och gudstjänstliv i Domkyrkan, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Robert Bennesh tillträder sin tjänst i november 2016.

 

Foto: Fredrik Eckhardt