Gyllene mosaik och korstolar från 1300-talet
Högkoret finns i Domkyrkans östligaste del. Här finns en stor mosaik som präglar hela kyrkorummet och 78 magnifika korstolar från 1300-talet.
Mosaiken i absidvalvet föreställer Kristi återkomst och är skapad av den danske konstnären Joakim Skovgaard 1925-1927. Materialet består huvudsakligen av glasmosaik från Venedig och bitar av naturfärgad sten. Rakt under mosaiken finns tre fönster med glasmålningar från 1930 av den norske konstnären Emanuel Vigeland. Glasmålningarna visar skapelsen och berättelsen om Adam och Eva.
Genom hela högkorets längd står 78 korstolarna i två rader vända mot varandra. Stolarna är tillverkade i ek på 1300-talet. Ursprungligen var de avsedda för Domkyrkans präster och hade då en annan placering i högkoret. Idag kan vem som helst sitta i korstolarna i samband med gudstjänsterna. Sniderierna består bland annat av bilder ur gamla testamentet. Förmodligen har stolarna varit målade och än idag kan man på vissa stolar ana färgrester av en blå, röd och svart färg. Vid renoveringar har korstolarna flyttats runt i högkoret. Då har man bl.a. funnit pergamentbitar, skrivdon, tärningar och Nordens äldsta spelkort.
Domkyrkans altarskåp föreställer Maria och Kristus omgivna av 40 helgon. Altarskåpet donerades till Domkyrkan av Ide Pedersdatter Falk år 1398. Altarskåpets bredd är över sju och en halv meter och dess höjd är två meter. Ursprungligen var skåpet målat och det fanns ytterligare en flygeldörr på varsin sida.
Lunds domkyrkas högaltare är invigt till bland annat S:t Laurentius ära och i högkoret finns en bronskolonn från 1300-talet föreställande honom.