Det underbara uret i Lund
Två gånger om dagen spelar en av Domkyrkans främsta sevärdheter In Dulci Jubilo. Uret är fascinerande både för dess prakt men lika mycket för dess mekanik och konstruktion.
Precis vid huvudingången till Domkyrkan står en av kyrkans största sevärdheter, det medeltida uret Horologium Mirabile Lundense (”Det underbara uret i Lund”). Omkring år 1425 kom det ursprungliga uret till Domkyrkan. I hela Europa finns bara tre ur liknande detta bevarade. Under åren förföll uret och man beslöt år 1837 att montera ned det. År 1923 rekonstruerades uret av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin och det danska urmakarsnillet Julius Bertram Larsen. Från originaluret satte man in några hjul samt den övre urtavlan. Vintern och våren 2010 renoverades uret av den danske urmakaren Søren Andersen.
Uret är uppdelat i tre stora fält. Den övre, det astronomiska uret, visar bland annat de olika stjärntecknen, vilken fas månen befinner sig i och var på horisonten solen går upp respektive ned med Domkyrkan som utgångspunkt. Allra högst upp på uret finns två riddare som markerar dygnets timmar genom att slå sina svärd emot varandra.
Den undre delen av uret är en kalendariedel med vars hjälp man bland annat kan räkna ut på vilken veckodag ett visst datum kommer att infalla. I centrum på kalendertavlan finns S:t Laurentius och i hörnen symbolerna för de fyra evangelisterna. Det kalendarium som finns i dag sträcker sig från 1923 till 2123.
När spelar uret?
Två gånger varje dag (måndag-lördag 12.00 och 15.00, söndag 13.00 och 15.00) spelar uret och de två trumpetarna höjer sina instrument och ur Domkyrkans minsta orgel, som göms inne i uret, spelas den medeltida hymnen In Dulci Jubilo. Samtidigt passerar sex träfigurer, de tre vise männen med varsin tjänare, Jesusbarnet som sitter i sin mor Marias knä. När de passerar Kristus böjer de sina huvuden i vördnad. Klockan 11.45 på dagen hålls en kort presentation av uret.